Tuesday, September 14, 2010

My 2010 Raya celebration

At last, dapat jugak masa utk blogging. It is quite a bz day from Ramadhan till now. My 2010 Raya was quite gloomy at the beginning. Rasa malas nak beli baju, nak cari kuih pon malas. Nak kemas rumah pon ala kadar je. Not in the mood yet. Last2, ad 3 pasang baju (amek ko!!)...cuak nk raya xde baju punye pasal. Beli banyak2..hehe..

Apply cuti raya pon 5 hari + cuti umum..dpt la 12 hari (Yipppieee!!!kunun xde mood nk raya kan). Nak rest kan badan yg penat bekerja ni la katekan. My 1st day Raya taun ni mengikut planning ialah kat Melaka. So, 2 days before Raya aku pon balik Melaka dlu..My family menyusul pulak the next day.

My family at Melaka mmg ramai. Adik beradik my mom dh 7 org. Campur anak beranak mereka..penuhlah rumah yang kecik tu. Dapur pon kat luar. The unique is my grandma still memasak atas kayu api (utk large quantity..tp air msak pon masak ats kayu api). Tempat len sure xjumpanye.Nenek pon tersenyum gembira tgk cucu-cucu semua balik. Daripada x selera makan, trus makan semua yg org bagi. Seronok tgk nenek nak makan. Dah kurus nenek sebab asyik xselera. Tapi nak raya tu, semua bende die makan.

Ni tgh masak air

The day before Raya tu, mmg bz gler. Nak tgk tv pon xsempat (nk update berita kehilangan Datuk Sosilawati). Semua sibuk di dapur. Anyam ketupat, potong daging, potong ayam, potong bawang, potong serai..POTONG..POTONG..POTONG..sume bende yang perlu dipotong. Tangan pon dh bau macam-macam. Yang kagumnya, tibe2 lak aku ni terer bukak kelapa and parut (kagum dgn diri sendiri). Kalau kat rumah, harapan la nk buat..hehe...Sometimes, bila keadaan terdesak, time tu la terserlah kebolehan diri kita (betol ke???) The day end with Rendang daging, Rendang ayam, Sate goreng, Ketupat and Daging Tetel masak asam siap dimasak utk berbuke..(Berbuka??Bukan utk raya ke??miss the menu very much!!!)

Malam raya tu, mmg berdentam dentum kampung bukit baru kg ku syg tu. Berlawan-lawan pulak tu dgn kg sebelah..Bingit gler telinga dgr bunyi mercun dgn bunga api. Sampai pukul 3 pagi pon budak-budak ni still main mercun. Balik tido la!!!

Di pagi Raya, semua pon berpusu-pusu bersiap nk pegi semayang raya. Mmg sesak la masjid besar Melaka tu.Nk keluar pon ssh. Adalah half n hour stuck kat parking lot. Then, semua pegi menziarah kubur arwah atuk. Hujan la pulak time kat kubur. Sempat wat tahlil simple je. Pastu balik rumah nenek, semua kelaparan (padahal bulan pose leh je thn smpai mgrb). The whole fmly makan beramai-ramai sambil berborak and gelak2..Happy je rasa. Ramai mmg seronok tp ad budak 2 org ni memeningkan kepala semua org. My cousin yang kembar setahun ni (Lahir tahun yg sama tp different month). Tunggang langgang rumah dibuat mereka berdue. Tp kdg2 sonok tgk derang main sama-sama (time baik je la..kalau gaduh, mmg rs nk hempuk je)


Editted by my sister (Left:Muzamil abg right:Yang jamilah adik)

Gambar raya x dpt diupload lg sbb ad kat my uncle..It will be uploaded later k.Pose2 menarik from us.hehe...

The Raya stories will be continue later.......