Sunday, July 25, 2010

Maharani

Korang pernah dengar tak herba maharani?? Mostly org yang dah kawin tau la psl herba ni.
Tau2 je la kan kenapa..hehehe...

Ni nak share sket psl kehebatan herba ni. Bukan utk org kawin je, anak dara pon bole makan..


Rupe die lebey kurang cmni

Herba Maharani


Cantik kan die nye packaging. Yelah, kita woman deserve dilayan as a Queen...hehe... Dalam satu box tu ada 6 ketul benda kat atas ni. Dalam satu telur tu ad 50 bijik pil kecik2 macam pil chi kit tek aun. So dalam satu packaging ada 300 bijik.

Ada aturan makan utk maharani ni. Beza untuk org kahwin dan anak dara. Maharani ni jugak ada org guna utk plan kelahiran. Untuk anak dara, bole betulkan period dan hilangkan senggugut.

Nanti kita sambung kelebihan dan aturan makan maharani in detail....

Sunday, July 18, 2010

Chondromalacia Patella

3 months ago I've been informed by my Orthopedics that I have a type of injuries at my knee cap called "Chondromalacia Patella".

Pe kebende la patella ni..xblaja medic xtau la kan..So, I done some research on this. Basically it is a sport injury. Doctor said I 'abuse' and 'overuse' my knee. OMG...camane lak tu..
Maybe it is my nature yang xske dduk diam ni. Suka sports and outdoor activities. Kat opis pon ske jalan2..

In medical definition die lebey kurang cmni..

Chondromalacia patella is abnormal softening of the cartilage of the under the kneecap (patella). Chondromalacia patella is the most common cause of chronic knee pain. Chondromalacia patella results from degeneration of cartilage due to poor alignment of the kneecap as it slides over the lower end of the thigh bone (femur).
Chondromalacia commonly occurs in females. Girls in their teens are at elevated risk because the cartilage of the knee is subjected to excessive and uneven pressure due to the structural changes that accompany rapid growth. Chondromalacia may also occur in adults over age 40 as part of the wear-and-tear process that eventually leads to osteoarthritis of the knee joint. Other factors that may precipitate chondromalacia include trauma, overuse, or abnormal forces on the knee joint. It can develop in skiers, runners, cyclists, and soccer players, especially if someone is knock-kneed or flat-footed.



Patella dah berlaga ngn femur..so bila jalan ke..ad hentakan kat situ, jadi sakit.

Doctor cakap perempuan sng kena sbb anatomi badan perempuan kan cam menirus. So, angle patella tu sng lari. Patut la ramai perempuan dah tua banyak sakit lutut.
Huhuhu..seyesly sakit mule kene tu. Kaki membengkak la. Xboleh nak mencangkung. Nak sembahyang pon sakit. Memang seksa mula-mula kena tu. Dh jumpa doctor, dapatlah bekalan dadah sebeban utk dimakan bersama exercise utk menguatkan otot.

Otot ape yg nk dikuatkan tu??otot tu nama die ni ha...


Quadriceps muscle gunenye utk tarik patella tu keatas sbb my patella dh lari dr tmpt sepatutnye.
Every week kene la jumpa physiotherapist kat An-Nur. Dia ajar exercise utk kuatkan muscle and every week dia nak tgk changes. Pastu buat jugak ultrasonicnye therapy nk lembutkan otot tu supaya sng dikuatkan. Canggih btol..

I hv been advised to freeze all the activities yang leh menyebabkan hentakan dekat my knee such as sports, berjalan terlampau, window shoping terlampau (ni paling sadis). Wuaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!Nak sports boleh tapi yang xmenyebabkan hentakan seyes mcm swimming.

Tapi..susahnya nk kuatkan muscle.Letey and sakit jugak mula-mula. Tapi, bila dah biasa ok la.
After 3 month treatment, my right knee yang sakit tu, dah ok. Dulu naik tangga berbunyi2 macam aziz satar dalam cite ali baba bujang lapuk tu. huhu...Time kasih tu my doctor and physiotherapist...hehe..

Kesimpulannya, beware of you activity. It might hurt your body. Kalau ada rasa lain kat your parts, cpt2 jumpa doctor. Jangan biar. Nanti dh tua lagi susah..

Wish me cepat2 sembuh. Sayangilah diri anda....

New boyfriend..CCN8708

Bak kata org..Yang patah tumbuh, yang hilang berganti
WDC8179 dah xde..CCN8708 datang pulak.

Welcome CCN8708 to my life on 21January 2010

My Orangeee

Ni hasil titik puluh almost setaun kerja nak kumpul utk downpayment (letey2)
skrg ni..orangee la peneman ku kemana-mana..

Tapi baru 6 bulan pakai dh macam-macam hal:
  1. Windscreen ad kesan retak pas tinted.Suspected time manufacturing tekan kuat sgt. Nasib ad insuran cover..lega2..
  2. Sondol motor kat roundabout. Ad kesan tertoreh kat ats nombor plat.No plat patah sket..nasib xremuk bumper ke ape (gambar diupload kemudian)
  3. Langgar pagar rumah time reverse. hasil dr kemamaian sendiri..nasib calar sket
Yang lain2 calar tu basic la duk klang valley ni.huhu...
so far the performance memuaskan lagi. dah travel g kuantan, melaka, temerloh.

Time kasih CCN8708..semoga kita jadi besfren yang baik forever....
Jangan banyak buat hal tau

Saturday, July 10, 2010

my first car.......WDC8179

First time bawak kereta when I was 18 years old. Nak dpt lesen test 2 kali (1st time fail sbb enjin mati).....dapat2 je lesen..excited gler nk bwk kete..actually, the 1st car officially with 'P' license is kereta kancil sewa..

Yang klakanye..kereta tu xckup power..nak naik parking ats jusco ipoh xlepas..enjin mati..adoiiii....malu giler time tu.Last2 letak kat dpn rumah org dan tpakse jalan kaki. Nasib xjadi pape time tu.

After that, rs trauma nk bwk kereta sewa. So, I decided to proposed kereta yang xde org gune kat rumah utk dibawa ke Universiti......


TADA!!!!ad gambar meter je....hehehe...kete ape la ni kan...






TADA!!!!!Inilah my beloved Daihatsu Charade WDC 8179 selepas di cat semula in 2009..Kilat gler dh cat baru

Dari pandangan sisi

I really love this car.. It gives a lot of memories with friends, family and dot dot dot...dah jauh kami bersama..almost satu semnanjung dah jalan..dari kuantan ke ipoh, melaka, KL, taiping..
Mmg lasak kereta ni walaupun kadang2 meragam(umur same ngn tuan dh pon)..tp sabar je la..

Mmg aku jaga kereta ni mcm intan berlian...kalau jaga kereta elok-elok, InsyaAllah kereta tu akan balas jasa (which is true)..We've been together for almost 5 years. Byk pengalaman yg mncbr mental dan fizikal kami lalui bersama

  1. Tibe-tibe overheated time nak balik Raya 2008 bila berenti rehat kat hentian rehat Behrang. Dah la puasa..waaaa...nk balik jauh lak tu.rupenye relay kipas rosak, tu enjin panas. Nasib ada pakcik lori tlg gne cara alternatif.Smpat utk smpai kat bengkel tg malim repair.Kalau x, alamatnye beraya kat hentian rehat la jwbnye....
  2. Overheated jugak time kat U..2x..1st sbb ad satu belt dh putus. So, air xcirculate (rsnye la).2nd sbb radiator bocor..ish3....nasib dh kamcing ngn pkcik bengkel..kol je die dtg.
  3. Minyak brek tibe2 ilang..nasib tergerak hati nk check before nk g bkak puasa kat McD ngn dak skolah..klu x xtau r pe jd..Pipeline mnyk ke brek bocor tu psl mnyk ilang.
  4. Bkak2 aircon panas...cm sauna dh duk dlm kete + mmg kat tronoh tu dh cam padang pasir..kene tuka compressor, cooling coil and ape ntah lagi..abes beratus tuka sume.
  5. Windscreen retak time nk potong lari (xtau r ape yg fly kat ats cermin..xsmpt nmpk dh kabur pndangan)..cerminku retak berjuta. Nasib steady and xpanic..Time tu nk balik KL anta adik masuk asrama.Ad pakcik tlg pechkn cermin tu supaya xburst sbb tghari pns. nsib la xjauh dr umah lagi..mak bg pnjm kete.Yeah!!!sian mak ngn ayh tpakse bwk balik kete yg dh xde cermin tu..kene pki spek utk protect mata..Tenkiu mak n ayah...
  6. Tayar pancit 2 x kene..nsb ad org tukaukan..hehe..xlrt den nk pusing nut and bolt tu..
  7. Eksiden-kene langgar ngn motor kat tgh bdr temeloh..satu bdr kecoh (poyo gler ayt)..kemik body kat tayar kanan..siot tul org moto tu..abes cover rim pecah..rs nk sumbt dlm mulut die..dh bg signal msuk paking pon menyelit gak..
  8. Eksiden-Ni1st tme bwk kete tu masuk dlm paking umah...steady je langgar pagar rumah..kemik body kiri..side mirror nsib xpatah (salahkan pagar yg kecik)
Inilah antara susah payah kami bersama..byk experience psl kete aku dh blaja through 'him'. Kalau nk cite byk lg, and lg pening nk describe.huhu...

In 2010, I change to a new look and left 'him' alone at home..After that dpt brite yang WDC 8179 DAH DIJUAL!!!!waaaaaaaa...xsmpt peluk cium..sorry my dear..If I could turn back time...

If sesiapa nampak kereta ni di jalan raya..kirim salam rindu dan sayang..really miss this car...
But, its ok..yang patah tumbuh hilang berganti. Life goes on kan..
Maybe 'his' new owner loves him more than I do..Hopefully...

LOVE YOU SO MUCH!!!!!