Sunday, January 23, 2011

ATV riding experience


Memang Unforgettable Experience!!!Cuak gler bwk benda alah ni. Tak sama dengan motor rupanya.
Tempat ni ad kat Kemensah. Sesape yang xtau, dekat area hulu klang, belakang zoo negara. Dari gate zoo negara nak masuk ke dalam takes about 40min cmtu. Jalan kat ctu xberapa rata and sempit. So, kena careful.

 Our journey naik ATV takes about 2 hours nak smpai kat air terjun sofea jane. One of unpolluted waterfall sebab jarang diterokai. Nak dtg kena naik ATV, naik bicycle or jalan kaki. Memang best!!Air terjun ni siap ad fish spa. Rendam je kaki, berpuyun-puyun ikan datang. Mula-mula memang rasa geli tp dh lama, best!!Sape2 yang rendam badan trus tu, haa..u knowlah how it feels.hehe.


The path taken mmg mencabar. Ada yang kena naik bukit in about 45 degree or lebey and turun bukit yang in about same degree. Sampai krem tangan den dibuatnye. Control semua kat tangan. Minyak and brek. No bike skills acquired since dia roda 4 and no control kat kaki pon.Since dh bese bwk moto, asal benti je trun kaki. It is quite dangerous sbb bike tu boleh terbalik. But, dun wori. Ada brother ni will guide and assist us. Tapi part yang palik cuak bila nk redah jalan yang berbatu-batu dan tak rata. Pastu kat tepi gaung pulak.Eeeee...memang cuak la. Nasib baik no accidents happen time ktorg pegi. Anyway, mmg enjoy!!!

 For sesape yang mmg suka adventurous experience cmni and sesape yang nk try, boleh tgk website ni

Tak banyak gambar I captured (still waiting for others to share it). But ad la few snapshot kat atas ATV and air terjun.


Air terjun sofea jane


Its me :)




2011

Mungkin tak terlambat lagi for me to wish HAPPY NEW YEAR 2011!!!!! 
Wish this 2011 bring more happiness to me, my family and frens. Bila direnungkan sejenak, cepat betul masa berlalu. Setahun dah berlalu, umur pon meningkat (huhuhu...)
Glance back to 2010. What are my achievements so far ek? Let us take a look

1.Sempena my birthday ke-23, Saya beli KERETA BARU!!!My myvi orange.
2.I bought my OWN HOUSE (gambar showhouse..rumah belom siap lg.hehe.InsyaAllah this April)


3.Ada lagi ke???

Hurm....Banyak lagi 'things' I need to achieve this 2011. Especially, my career aspiration.Soal jodoh??hurm..Biarlah Allah yang menentukan. We keep our best effort to achieve our dream.Chayok2!!!!

Tuesday, September 14, 2010

My 2010 Raya celebration

At last, dapat jugak masa utk blogging. It is quite a bz day from Ramadhan till now. My 2010 Raya was quite gloomy at the beginning. Rasa malas nak beli baju, nak cari kuih pon malas. Nak kemas rumah pon ala kadar je. Not in the mood yet. Last2, ad 3 pasang baju (amek ko!!)...cuak nk raya xde baju punye pasal. Beli banyak2..hehe..

Apply cuti raya pon 5 hari + cuti umum..dpt la 12 hari (Yipppieee!!!kunun xde mood nk raya kan). Nak rest kan badan yg penat bekerja ni la katekan. My 1st day Raya taun ni mengikut planning ialah kat Melaka. So, 2 days before Raya aku pon balik Melaka dlu..My family menyusul pulak the next day.

My family at Melaka mmg ramai. Adik beradik my mom dh 7 org. Campur anak beranak mereka..penuhlah rumah yang kecik tu. Dapur pon kat luar. The unique is my grandma still memasak atas kayu api (utk large quantity..tp air msak pon masak ats kayu api). Tempat len sure xjumpanye.Nenek pon tersenyum gembira tgk cucu-cucu semua balik. Daripada x selera makan, trus makan semua yg org bagi. Seronok tgk nenek nak makan. Dah kurus nenek sebab asyik xselera. Tapi nak raya tu, semua bende die makan.

Ni tgh masak air

The day before Raya tu, mmg bz gler. Nak tgk tv pon xsempat (nk update berita kehilangan Datuk Sosilawati). Semua sibuk di dapur. Anyam ketupat, potong daging, potong ayam, potong bawang, potong serai..POTONG..POTONG..POTONG..sume bende yang perlu dipotong. Tangan pon dh bau macam-macam. Yang kagumnya, tibe2 lak aku ni terer bukak kelapa and parut (kagum dgn diri sendiri). Kalau kat rumah, harapan la nk buat..hehe...Sometimes, bila keadaan terdesak, time tu la terserlah kebolehan diri kita (betol ke???) The day end with Rendang daging, Rendang ayam, Sate goreng, Ketupat and Daging Tetel masak asam siap dimasak utk berbuke..(Berbuka??Bukan utk raya ke??miss the menu very much!!!)

Malam raya tu, mmg berdentam dentum kampung bukit baru kg ku syg tu. Berlawan-lawan pulak tu dgn kg sebelah..Bingit gler telinga dgr bunyi mercun dgn bunga api. Sampai pukul 3 pagi pon budak-budak ni still main mercun. Balik tido la!!!

Di pagi Raya, semua pon berpusu-pusu bersiap nk pegi semayang raya. Mmg sesak la masjid besar Melaka tu.Nk keluar pon ssh. Adalah half n hour stuck kat parking lot. Then, semua pegi menziarah kubur arwah atuk. Hujan la pulak time kat kubur. Sempat wat tahlil simple je. Pastu balik rumah nenek, semua kelaparan (padahal bulan pose leh je thn smpai mgrb). The whole fmly makan beramai-ramai sambil berborak and gelak2..Happy je rasa. Ramai mmg seronok tp ad budak 2 org ni memeningkan kepala semua org. My cousin yang kembar setahun ni (Lahir tahun yg sama tp different month). Tunggang langgang rumah dibuat mereka berdue. Tp kdg2 sonok tgk derang main sama-sama (time baik je la..kalau gaduh, mmg rs nk hempuk je)


Editted by my sister (Left:Muzamil abg right:Yang jamilah adik)

Gambar raya x dpt diupload lg sbb ad kat my uncle..It will be uploaded later k.Pose2 menarik from us.hehe...

The Raya stories will be continue later.......

Sunday, August 29, 2010

Ada hikmahnya......

This morning, I read something interesting on Facebook.To those who get frustrated in love..renung-renungkanlah......

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


Note:Pesanan utk diri sendiri jugak....

Friday, August 27, 2010

Chocolate Heaven...



Today I went to Beryls Chocolate Factory kat Sek.9 Bandar Baru Bangi. Lebey kurang cm Willy Wonka nye factory la pulak kan. Ad sales for Hari Raya from 27 aug 10 to 9 Sept 10. Last year dah pnh pegi but kat seri kambangan punye..Mmg murah chocolate dia. Leh r wat hidangan di hari raya (malas nk beli and buat kuih..hehehe).


Masuk je gate kilang tu, dh bau coklat (sbr je la bulan2 pose ni)..hmmmm...sedapnye...masuk je dgn harapan cam willy wonka chocolate factory. Masuk-masuk..tenang je. Beryls staff bukakkan pintu kedai and bagi bakul..seriously shopping ni..and this are the results..

Ni mmg feveret..Tiramisu almond (akan habis sebelum raya)




Hasil pembelian

So, sape nk mkn coklat..jemputlah dtg ke rumah ye di hari raya ni. Di kesempatan ini, wish you all "SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN"

Tuesday, August 17, 2010

Kuih-Kuih!!!!!

Sempena raya yang bakal menjelma ni... I want to promote cookies yang sedap ni with beautiful packaging. Sesuai dibawa ke rumah bakal mentua dan mentua..hehe...

I present you....Berry Milky Cookies, Chocolate Cocoa Crunch Cookies and Apricot Orange with Almonds Cake...
Bulan puasa xboleh la rasa siang hari ye..tgk gambar je la ok!!






Dalam satu kotak ada 2 flavor ni. Mmg ada dua2 jenis for one price. Setiap satu jenis ada 48 pieces. So, in each box you'll get 96 pieces of cookies. Cake pon didatangkan dlm kotak yang fancy ni. Price as below:

One pack of cookies (2 flavors): RM 43.70
Cake: RM18.20

Contact me for further details!!!


Wednesday, August 11, 2010

Hari Pertama puasa 2010..tahun kedua puasa ketika bekerja


Walaupun dh puasa REjAb dan SyaAban aritu, hari pertama di bulan Ramadhan mmg lain mcm la letihnya. Baru pukul 11 pg dah terkulai. Nak cakap pon malas.keluar dr bngunan je..sunyi sepi.
semua org kusyuk wat keje ke??ke tido sbrnye??hehe..hanya mereka dan opismate mereka je yg tau.

Kul 12 pm dh melepek gler. adoiii..lmbtnye lg kul 4 ptg ni. Pas solat zohor baru la boleh mengadap komputer (sebab dh basuh muka ngn air kan). Team mate len duk sibuk countdown to 4pm. Aku pon xsbr gak. Pk ape nk telan berbuka nnt.

Pas balik keje, singgah sat kedai asam pedas sek.8. Nak g bazar mls.Cam xde selera je. Nak tgk lauk apa yang boleh dibeli. Nampak lempung sambal dgn syur kacang campur sedap je. Aku pon beli tanpa berfikir panjang. lagi pk, lg pening nak pilih yang mana.
Pegi tgk kat section kuih lak. Terpikat lak tgk cream puff ni. Dah lame xmkn cream puff. Aku pon tanyalah tokey "Ni kire camne?", "Kuih ni sebijik Rm0.40 dik", Mak AIhhhhh...mahalnye kuih skrg. aku pon amek la 3..beli satu, kang nak lg kan susah.

Kul 7.20, housemat2 sume terpacak dpn Tv bersama makanan masing2. Ada nasi kerabu, popia sambal, nasi ayam la..yang penting BUAH TAMAR..sunnah tu. Tapi tgk org skrg dh xmkn sgt kurma. Dgr azan je, sume teguk air ngn nasi trus.

Kul 7.28 azan TV pon berkemundang, Alhamdulillah...moga lengkap puasa pertama tahun ni.Makan kurma sebjik pastu makan benda yang lain. .

Tibe2 teringat ad email kat opis. "Ramadhan Code of Conduct".Hopefully kite leh ikut kan. Sama-samalah menghayati Ramadhan Al-Mubarak ini...