Tuesday, September 14, 2010

My 2010 Raya celebration

At last, dapat jugak masa utk blogging. It is quite a bz day from Ramadhan till now. My 2010 Raya was quite gloomy at the beginning. Rasa malas nak beli baju, nak cari kuih pon malas. Nak kemas rumah pon ala kadar je. Not in the mood yet. Last2, ad 3 pasang baju (amek ko!!)...cuak nk raya xde baju punye pasal. Beli banyak2..hehe..

Apply cuti raya pon 5 hari + cuti umum..dpt la 12 hari (Yipppieee!!!kunun xde mood nk raya kan). Nak rest kan badan yg penat bekerja ni la katekan. My 1st day Raya taun ni mengikut planning ialah kat Melaka. So, 2 days before Raya aku pon balik Melaka dlu..My family menyusul pulak the next day.

My family at Melaka mmg ramai. Adik beradik my mom dh 7 org. Campur anak beranak mereka..penuhlah rumah yang kecik tu. Dapur pon kat luar. The unique is my grandma still memasak atas kayu api (utk large quantity..tp air msak pon masak ats kayu api). Tempat len sure xjumpanye.Nenek pon tersenyum gembira tgk cucu-cucu semua balik. Daripada x selera makan, trus makan semua yg org bagi. Seronok tgk nenek nak makan. Dah kurus nenek sebab asyik xselera. Tapi nak raya tu, semua bende die makan.

Ni tgh masak air

The day before Raya tu, mmg bz gler. Nak tgk tv pon xsempat (nk update berita kehilangan Datuk Sosilawati). Semua sibuk di dapur. Anyam ketupat, potong daging, potong ayam, potong bawang, potong serai..POTONG..POTONG..POTONG..sume bende yang perlu dipotong. Tangan pon dh bau macam-macam. Yang kagumnya, tibe2 lak aku ni terer bukak kelapa and parut (kagum dgn diri sendiri). Kalau kat rumah, harapan la nk buat..hehe...Sometimes, bila keadaan terdesak, time tu la terserlah kebolehan diri kita (betol ke???) The day end with Rendang daging, Rendang ayam, Sate goreng, Ketupat and Daging Tetel masak asam siap dimasak utk berbuke..(Berbuka??Bukan utk raya ke??miss the menu very much!!!)

Malam raya tu, mmg berdentam dentum kampung bukit baru kg ku syg tu. Berlawan-lawan pulak tu dgn kg sebelah..Bingit gler telinga dgr bunyi mercun dgn bunga api. Sampai pukul 3 pagi pon budak-budak ni still main mercun. Balik tido la!!!

Di pagi Raya, semua pon berpusu-pusu bersiap nk pegi semayang raya. Mmg sesak la masjid besar Melaka tu.Nk keluar pon ssh. Adalah half n hour stuck kat parking lot. Then, semua pegi menziarah kubur arwah atuk. Hujan la pulak time kat kubur. Sempat wat tahlil simple je. Pastu balik rumah nenek, semua kelaparan (padahal bulan pose leh je thn smpai mgrb). The whole fmly makan beramai-ramai sambil berborak and gelak2..Happy je rasa. Ramai mmg seronok tp ad budak 2 org ni memeningkan kepala semua org. My cousin yang kembar setahun ni (Lahir tahun yg sama tp different month). Tunggang langgang rumah dibuat mereka berdue. Tp kdg2 sonok tgk derang main sama-sama (time baik je la..kalau gaduh, mmg rs nk hempuk je)


Editted by my sister (Left:Muzamil abg right:Yang jamilah adik)

Gambar raya x dpt diupload lg sbb ad kat my uncle..It will be uploaded later k.Pose2 menarik from us.hehe...

The Raya stories will be continue later.......

Sunday, August 29, 2010

Ada hikmahnya......

This morning, I read something interesting on Facebook.To those who get frustrated in love..renung-renungkanlah......

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


Note:Pesanan utk diri sendiri jugak....

Friday, August 27, 2010

Chocolate Heaven...



Today I went to Beryls Chocolate Factory kat Sek.9 Bandar Baru Bangi. Lebey kurang cm Willy Wonka nye factory la pulak kan. Ad sales for Hari Raya from 27 aug 10 to 9 Sept 10. Last year dah pnh pegi but kat seri kambangan punye..Mmg murah chocolate dia. Leh r wat hidangan di hari raya (malas nk beli and buat kuih..hehehe).


Masuk je gate kilang tu, dh bau coklat (sbr je la bulan2 pose ni)..hmmmm...sedapnye...masuk je dgn harapan cam willy wonka chocolate factory. Masuk-masuk..tenang je. Beryls staff bukakkan pintu kedai and bagi bakul..seriously shopping ni..and this are the results..

Ni mmg feveret..Tiramisu almond (akan habis sebelum raya)




Hasil pembelian

So, sape nk mkn coklat..jemputlah dtg ke rumah ye di hari raya ni. Di kesempatan ini, wish you all "SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN"

Tuesday, August 17, 2010

Kuih-Kuih!!!!!

Sempena raya yang bakal menjelma ni... I want to promote cookies yang sedap ni with beautiful packaging. Sesuai dibawa ke rumah bakal mentua dan mentua..hehe...

I present you....Berry Milky Cookies, Chocolate Cocoa Crunch Cookies and Apricot Orange with Almonds Cake...
Bulan puasa xboleh la rasa siang hari ye..tgk gambar je la ok!!






Dalam satu kotak ada 2 flavor ni. Mmg ada dua2 jenis for one price. Setiap satu jenis ada 48 pieces. So, in each box you'll get 96 pieces of cookies. Cake pon didatangkan dlm kotak yang fancy ni. Price as below:

One pack of cookies (2 flavors): RM 43.70
Cake: RM18.20

Contact me for further details!!!


Wednesday, August 11, 2010

Hari Pertama puasa 2010..tahun kedua puasa ketika bekerja


Walaupun dh puasa REjAb dan SyaAban aritu, hari pertama di bulan Ramadhan mmg lain mcm la letihnya. Baru pukul 11 pg dah terkulai. Nak cakap pon malas.keluar dr bngunan je..sunyi sepi.
semua org kusyuk wat keje ke??ke tido sbrnye??hehe..hanya mereka dan opismate mereka je yg tau.

Kul 12 pm dh melepek gler. adoiii..lmbtnye lg kul 4 ptg ni. Pas solat zohor baru la boleh mengadap komputer (sebab dh basuh muka ngn air kan). Team mate len duk sibuk countdown to 4pm. Aku pon xsbr gak. Pk ape nk telan berbuka nnt.

Pas balik keje, singgah sat kedai asam pedas sek.8. Nak g bazar mls.Cam xde selera je. Nak tgk lauk apa yang boleh dibeli. Nampak lempung sambal dgn syur kacang campur sedap je. Aku pon beli tanpa berfikir panjang. lagi pk, lg pening nak pilih yang mana.
Pegi tgk kat section kuih lak. Terpikat lak tgk cream puff ni. Dah lame xmkn cream puff. Aku pon tanyalah tokey "Ni kire camne?", "Kuih ni sebijik Rm0.40 dik", Mak AIhhhhh...mahalnye kuih skrg. aku pon amek la 3..beli satu, kang nak lg kan susah.

Kul 7.20, housemat2 sume terpacak dpn Tv bersama makanan masing2. Ada nasi kerabu, popia sambal, nasi ayam la..yang penting BUAH TAMAR..sunnah tu. Tapi tgk org skrg dh xmkn sgt kurma. Dgr azan je, sume teguk air ngn nasi trus.

Kul 7.28 azan TV pon berkemundang, Alhamdulillah...moga lengkap puasa pertama tahun ni.Makan kurma sebjik pastu makan benda yang lain. .

Tibe2 teringat ad email kat opis. "Ramadhan Code of Conduct".Hopefully kite leh ikut kan. Sama-samalah menghayati Ramadhan Al-Mubarak ini...



Tuesday, August 10, 2010

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Berpuasa


Wish you all..

Eid Mubarak..Semoga bulan yang mulia ini dipenuhi dengan ibadat dan amal jariah....
Di kesempatan ini saya ingin memohon maaf dan rajin-rajin pose ye. Berhemahlah ketika berbuka...Membazir amalan Syaitan




Thursday, August 5, 2010

My dear PB


Dah lama nk share ngn sume org about my experience wearing Premium Beautiful ni. This is my own changes and feeling about this Superb undergarment. Premium Beautiful ni di introduce oleh one of my officemate. First mmg xpnh minat dgn korset-korset ni. Cam menyeksa badan je. Pastu rasa cam kuno je pakai korset2 ni. Bukan ke dah beranak je pakai???

My fren ni explain la korset ni ada customize size ikut badan pengguna Kena ukur badan org yang nak pakai dlu cam tukang jahit tu. Bukan mcm korset2 bese yang jual kat kedai tu. The reason is lain org, lain ukuran. Ada org besar atas kecik bawah. Ada kecik atas besar bawah. Pastu ada 3 pieces: Long Bra, Waist Nipper and Long Girdle. Pastu ada special Far Infra Red. Ntah kebende la Far Infra Red ni. So, I wat some research on it. Maybe this thing I explain nnt la ye. Tak abes cite experience lagi ni.hehe..Tapi nk dipendekkan cerita, Far Infra Red ni can heal 1001 penyakit kat dunia ni dengan izin Allah.

Dah my fren ni explain2 ni, letih dgr I amek je r. Maybe can solve my shoulder pain and backpain during working. Badan pun rasa lemah je. Risau jugak dgr cite2 org yang dh lama keje experience slip disk la, nerve problem la. Takut2~ Because my work byk duduk je. So my fren pon amek measurement part atas, part tengah ngn part bwh.

Mula-mula bukak plastik girdle tu..MAK AIHHH!!!!cmane nk sarung ni. Kalau beli seluar, tgk kecik cmni mmg letak balik la. My fren tu explain la. Mmg la kecik sbb nk buang lemak2 and firmkan body kite. cam toning la. Lagipon pakai at least 8 jam sehari je utk dpt full effect. My fren pon aja la cmane nk pakai dgn mudah. Mule-mule cm ssh gak sbb xbese, tp esknye pakai..Eh, senang la pulak. Bangun lambat pon sempat lagi pakai. The material is really tough and comfortable. Tak panas pon. I ad Eczema, so tkut gak gatal2 ke pakai sbb pakai ketat2 bese bepeluh dan panas. Nnt itchy. But, surprisingly PB xbagi I that problem pon. Lagi kurang gatal ada la. Ni mesti sbb that Far Infra Red effect. Bila dh pakai baru percaya.

Bila kat office,duduk je rasa sgt segak..posture rasa terjaga sgt. Rasa confidence la kalau berjalan and duduk. Kalau dlu I mmg duduk membongkok. Mmg xbagus utk ur back bone. Tapi bila pakai PB, rs ad support kat badan. Pastu perasan gak lagi satu perubahan, dh xmenguap sekerap dlu.haha...tanda oxygen ckup dlm badan. Kadang-kadang xmenguap langsung. Badan pon rasa segar sepanjang hari. Malam pulak, tidur dgn nyenyaknye.

Perubahan yang paling WOW I experience is my BODY FIGURE and WEIGHT LOSS!!!!I have quite a big type of body. My family mmg keturunan yang ada rangka besar. Diet cmane pon, I still look big!!!Kadang-kadang rasa putus asa. Nak cari seluar susah. Baju pon kalau sarung tu cam sarung nangka. Badan mmg nampak cam tong drum. Tapi bila pakai PB ni, one of the thing I perasan mula-mula is lengan rasa kecik dan berbentuk. Pastu pinggang dah kecik. Ya Allah!!Hepi sangat bila pakai baju rasa yang kecik2 tu longgar. Spare tyre pon dh kurang and berazam akan ilangkan trus. Hips pon dh berbentuk and peha rasa kecik sket compare tu dlu. Bila pakai baju kebaya ke or kemeja, nampak cantik je figure.

Pastu, I have loss 5KG!!!! Makan cam bese je. Sume yang boleh dimakan I telan. Tapi perasan jugak bila dh pakai PB, dh xleh sumbat banyak. Which is good for your stomach. Sebab kita dr kecik dh latih perut makan banyak. Perut pon jadi besar That is why makan xkenyang2. Pakai PB ni dh kecik kan perut kita. Kalau makan cepat kenyang. Igt Dr. Mahathir penah share, org slalu tny why he still looks young wpun dh 80 taun. Dia jawab senang je, berenti makan sebelum rasa kenyang. Banyak penyakit datang dari perut. Dalam Hadis pon ada bgtau. Leh awet muda lah cmni..hehe...Wpun dh pakai, jangan lupa jaga pemakanan utk kesihatan badan. Exercise pon perlu bagi badan kita berpeluh. Kalau amalkan pemakanan yang sihat + exercise + PB=triple effect!!!Tapi kalau kita sibuk, at least we work out our body with PB. Pakai and duduk je. Senang kan??

My skin also shows some improvement. Scar, pimples senang nak hilang. My eczema also kurang. Kalau garu-garu pon xde la sampai berdarah cam dlu and the spot yang digaru cpt heal. Eczema xboleh hilang selamanya tp boleh control. With PB, I am able to control it. Bila pakai rasa cam sgt selesa sampai rasa gatal tu hilang. After a month pakai, mmg nmpk perubahan kat my skin. Dh tak sekering dulu. Muka pon berseri-seri. hehe...Hepi sgt!!!!Wpun rasa ajaib, tapi benar

Dah banyak perubahan I experience using this product. My skeptical thinking about korset pon berubah. Memang berbaloi-baloi. Dah banyak testimoni berjaya about PB. Setiap org might undergo difference feeling about PB but mmg banyak KEBAIKAN yang boleh dpt dari PB ni. I have suggest and promote this product to my fren. Derang pon rasa perubahan tu sebaik sahaja sarung PB kat badan. So, I think everybody should have at least one in their closet. Nak cerita panjang pon tak guna kalau korang sendiri tak try your own. Mmg xpercaya but it REALLY HAPPEN!!I really thanks PB for my changes. Happy sangat!!!!

Sunday, August 1, 2010

12 Hours journey ep.1

Yesterday, my 'Dlima', Kn, yana, ese and Zukni attended our beloved friend Wedding at Kuantan. Nurul Syahirah and Ahmad Fadhli.AKA ira and hiro

Jumaat ptg aku gerak dari Bangi pas keje g umah Ija kat Setiawangsa. Mak aihhhh..jem gler jalan, Sume org nk g kenduri Ira ke ni????Hehe..gerak 5.30 smpai kul 7.30 mlm kat umah ija. Tunggu huda and kinah smpai. Then, all of us g Jusco nak cri wedding present.

Keesokan paginya, ktorg gerak from setiawangsa dlm pukul 9 lepas makan roti canai ija masak. Sedap2..(segera punye sbrnye)..tp ija ad effort gak nk masak kan. We arrived at rumah pengantin dlm kul 12pm.
Sampai-sampai pengantin dh ad(since aku amek my fren, sya kat rumah die dlu).. trus makan r.lapa-lapa...lauk yang dihidangkan sedap. Masakan gotong royong kan. susah nak jumpa kenduri kahwin masak ramai-ramai dah la ni. sume catering..thanks ira for the dishes!!!

Dah settle makan, bermulalah sesi gosip dan update sahabat handai yang dh lama xberkumpul..hehe...terharu sorang antara Dlima dh mendirikan rumah tangga. tinggal 4 lagi.Me??for sure lambat lagi.Antara skema jawapan org tanya "Tunggu kad je la ye, tarikh xde lagi".huhu....paham-pahamlah org single cm aku ni. Calon pon xde.
Antara yang hadir mela, suen, linda, nik and Balqis kecik. Lame xjumpa mereka2 ni since convo.

Dah kenyang perut dan gosip2, sume grk to my house for praying and rehat2. After that pekena ABC and Cendol kat Mustafa Cendol dpn my house. haus gler..lega dpt abc..nyum2...Dah hilangkan dahaga, ktorg isi perut ngn kepok leko kat Mok Naa Tanjung Lumpur. Borong Rm10 kopok goreng..pagi ni baru abes.huhu...

Dah selesai aktiviti pemakanan, kami gerak balik ikut haluan masing2. Aku, kn n yana balik ke temerloh dlu sbb nk anta my sister. Huda, ija and ese gerak balik ke kl sambil makan2 dlm kete (sempat potong kat highway. usha2 mmg tgh mengunyap). Kinah and zukni...xtau r ape mereka wat asalkan berdua bahagia..hehe...

Sampai kl dlm kul 9.30 cmtu. On the way ke Bangi kat area Cheras, jem pulak..DEmmmiiitt btol. Malam2 pon jem lagi. adakah angkara MTV World Stage??????sampai2 bangi kul 11 pm. lembik trus. Hari ni bangun kul 11pg...journey yang panjang but miss my friends much!!!!

Gambar akan diupload nnt ye....

Sunday, July 25, 2010

Maharani

Korang pernah dengar tak herba maharani?? Mostly org yang dah kawin tau la psl herba ni.
Tau2 je la kan kenapa..hehehe...

Ni nak share sket psl kehebatan herba ni. Bukan utk org kawin je, anak dara pon bole makan..


Rupe die lebey kurang cmni

Herba Maharani


Cantik kan die nye packaging. Yelah, kita woman deserve dilayan as a Queen...hehe... Dalam satu box tu ada 6 ketul benda kat atas ni. Dalam satu telur tu ad 50 bijik pil kecik2 macam pil chi kit tek aun. So dalam satu packaging ada 300 bijik.

Ada aturan makan utk maharani ni. Beza untuk org kahwin dan anak dara. Maharani ni jugak ada org guna utk plan kelahiran. Untuk anak dara, bole betulkan period dan hilangkan senggugut.

Nanti kita sambung kelebihan dan aturan makan maharani in detail....

Sunday, July 18, 2010

Chondromalacia Patella

3 months ago I've been informed by my Orthopedics that I have a type of injuries at my knee cap called "Chondromalacia Patella".

Pe kebende la patella ni..xblaja medic xtau la kan..So, I done some research on this. Basically it is a sport injury. Doctor said I 'abuse' and 'overuse' my knee. OMG...camane lak tu..
Maybe it is my nature yang xske dduk diam ni. Suka sports and outdoor activities. Kat opis pon ske jalan2..

In medical definition die lebey kurang cmni..

Chondromalacia patella is abnormal softening of the cartilage of the under the kneecap (patella). Chondromalacia patella is the most common cause of chronic knee pain. Chondromalacia patella results from degeneration of cartilage due to poor alignment of the kneecap as it slides over the lower end of the thigh bone (femur).
Chondromalacia commonly occurs in females. Girls in their teens are at elevated risk because the cartilage of the knee is subjected to excessive and uneven pressure due to the structural changes that accompany rapid growth. Chondromalacia may also occur in adults over age 40 as part of the wear-and-tear process that eventually leads to osteoarthritis of the knee joint. Other factors that may precipitate chondromalacia include trauma, overuse, or abnormal forces on the knee joint. It can develop in skiers, runners, cyclists, and soccer players, especially if someone is knock-kneed or flat-footed.



Patella dah berlaga ngn femur..so bila jalan ke..ad hentakan kat situ, jadi sakit.

Doctor cakap perempuan sng kena sbb anatomi badan perempuan kan cam menirus. So, angle patella tu sng lari. Patut la ramai perempuan dah tua banyak sakit lutut.
Huhuhu..seyesly sakit mule kene tu. Kaki membengkak la. Xboleh nak mencangkung. Nak sembahyang pon sakit. Memang seksa mula-mula kena tu. Dh jumpa doctor, dapatlah bekalan dadah sebeban utk dimakan bersama exercise utk menguatkan otot.

Otot ape yg nk dikuatkan tu??otot tu nama die ni ha...


Quadriceps muscle gunenye utk tarik patella tu keatas sbb my patella dh lari dr tmpt sepatutnye.
Every week kene la jumpa physiotherapist kat An-Nur. Dia ajar exercise utk kuatkan muscle and every week dia nak tgk changes. Pastu buat jugak ultrasonicnye therapy nk lembutkan otot tu supaya sng dikuatkan. Canggih btol..

I hv been advised to freeze all the activities yang leh menyebabkan hentakan dekat my knee such as sports, berjalan terlampau, window shoping terlampau (ni paling sadis). Wuaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!Nak sports boleh tapi yang xmenyebabkan hentakan seyes mcm swimming.

Tapi..susahnya nk kuatkan muscle.Letey and sakit jugak mula-mula. Tapi, bila dah biasa ok la.
After 3 month treatment, my right knee yang sakit tu, dah ok. Dulu naik tangga berbunyi2 macam aziz satar dalam cite ali baba bujang lapuk tu. huhu...Time kasih tu my doctor and physiotherapist...hehe..

Kesimpulannya, beware of you activity. It might hurt your body. Kalau ada rasa lain kat your parts, cpt2 jumpa doctor. Jangan biar. Nanti dh tua lagi susah..

Wish me cepat2 sembuh. Sayangilah diri anda....

New boyfriend..CCN8708

Bak kata org..Yang patah tumbuh, yang hilang berganti
WDC8179 dah xde..CCN8708 datang pulak.

Welcome CCN8708 to my life on 21January 2010

My Orangeee

Ni hasil titik puluh almost setaun kerja nak kumpul utk downpayment (letey2)
skrg ni..orangee la peneman ku kemana-mana..

Tapi baru 6 bulan pakai dh macam-macam hal:
  1. Windscreen ad kesan retak pas tinted.Suspected time manufacturing tekan kuat sgt. Nasib ad insuran cover..lega2..
  2. Sondol motor kat roundabout. Ad kesan tertoreh kat ats nombor plat.No plat patah sket..nasib xremuk bumper ke ape (gambar diupload kemudian)
  3. Langgar pagar rumah time reverse. hasil dr kemamaian sendiri..nasib calar sket
Yang lain2 calar tu basic la duk klang valley ni.huhu...
so far the performance memuaskan lagi. dah travel g kuantan, melaka, temerloh.

Time kasih CCN8708..semoga kita jadi besfren yang baik forever....
Jangan banyak buat hal tau

Saturday, July 10, 2010

my first car.......WDC8179

First time bawak kereta when I was 18 years old. Nak dpt lesen test 2 kali (1st time fail sbb enjin mati).....dapat2 je lesen..excited gler nk bwk kete..actually, the 1st car officially with 'P' license is kereta kancil sewa..

Yang klakanye..kereta tu xckup power..nak naik parking ats jusco ipoh xlepas..enjin mati..adoiiii....malu giler time tu.Last2 letak kat dpn rumah org dan tpakse jalan kaki. Nasib xjadi pape time tu.

After that, rs trauma nk bwk kereta sewa. So, I decided to proposed kereta yang xde org gune kat rumah utk dibawa ke Universiti......


TADA!!!!ad gambar meter je....hehehe...kete ape la ni kan...






TADA!!!!!Inilah my beloved Daihatsu Charade WDC 8179 selepas di cat semula in 2009..Kilat gler dh cat baru

Dari pandangan sisi

I really love this car.. It gives a lot of memories with friends, family and dot dot dot...dah jauh kami bersama..almost satu semnanjung dah jalan..dari kuantan ke ipoh, melaka, KL, taiping..
Mmg lasak kereta ni walaupun kadang2 meragam(umur same ngn tuan dh pon)..tp sabar je la..

Mmg aku jaga kereta ni mcm intan berlian...kalau jaga kereta elok-elok, InsyaAllah kereta tu akan balas jasa (which is true)..We've been together for almost 5 years. Byk pengalaman yg mncbr mental dan fizikal kami lalui bersama

  1. Tibe-tibe overheated time nak balik Raya 2008 bila berenti rehat kat hentian rehat Behrang. Dah la puasa..waaaa...nk balik jauh lak tu.rupenye relay kipas rosak, tu enjin panas. Nasib ada pakcik lori tlg gne cara alternatif.Smpat utk smpai kat bengkel tg malim repair.Kalau x, alamatnye beraya kat hentian rehat la jwbnye....
  2. Overheated jugak time kat U..2x..1st sbb ad satu belt dh putus. So, air xcirculate (rsnye la).2nd sbb radiator bocor..ish3....nasib dh kamcing ngn pkcik bengkel..kol je die dtg.
  3. Minyak brek tibe2 ilang..nasib tergerak hati nk check before nk g bkak puasa kat McD ngn dak skolah..klu x xtau r pe jd..Pipeline mnyk ke brek bocor tu psl mnyk ilang.
  4. Bkak2 aircon panas...cm sauna dh duk dlm kete + mmg kat tronoh tu dh cam padang pasir..kene tuka compressor, cooling coil and ape ntah lagi..abes beratus tuka sume.
  5. Windscreen retak time nk potong lari (xtau r ape yg fly kat ats cermin..xsmpt nmpk dh kabur pndangan)..cerminku retak berjuta. Nasib steady and xpanic..Time tu nk balik KL anta adik masuk asrama.Ad pakcik tlg pechkn cermin tu supaya xburst sbb tghari pns. nsib la xjauh dr umah lagi..mak bg pnjm kete.Yeah!!!sian mak ngn ayh tpakse bwk balik kete yg dh xde cermin tu..kene pki spek utk protect mata..Tenkiu mak n ayah...
  6. Tayar pancit 2 x kene..nsb ad org tukaukan..hehe..xlrt den nk pusing nut and bolt tu..
  7. Eksiden-kene langgar ngn motor kat tgh bdr temeloh..satu bdr kecoh (poyo gler ayt)..kemik body kat tayar kanan..siot tul org moto tu..abes cover rim pecah..rs nk sumbt dlm mulut die..dh bg signal msuk paking pon menyelit gak..
  8. Eksiden-Ni1st tme bwk kete tu masuk dlm paking umah...steady je langgar pagar rumah..kemik body kiri..side mirror nsib xpatah (salahkan pagar yg kecik)
Inilah antara susah payah kami bersama..byk experience psl kete aku dh blaja through 'him'. Kalau nk cite byk lg, and lg pening nk describe.huhu...

In 2010, I change to a new look and left 'him' alone at home..After that dpt brite yang WDC 8179 DAH DIJUAL!!!!waaaaaaaa...xsmpt peluk cium..sorry my dear..If I could turn back time...

If sesiapa nampak kereta ni di jalan raya..kirim salam rindu dan sayang..really miss this car...
But, its ok..yang patah tumbuh hilang berganti. Life goes on kan..
Maybe 'his' new owner loves him more than I do..Hopefully...

LOVE YOU SO MUCH!!!!!